Natuurlijke afscheiding

Veel groen op en rond het erf is een belangrijk visitekaartje voor uw erf.

Voor het aanleggen van een haag rond de paardenbak zijn er meerdere opties. De meest voor de hand liggende zijn de meidoorn (crataegus monogyna) of de beuk (fagus sylvatica). De keuze is afhankelijk van de bodemkwaliteit en de voorkeur van de eigenaar / opdrachtgever.
Meidoorn:
Het voordeel van meidoorn is dat het een natuurlijke veescheiding is door de doornen (prikkels) die de meidoorn heeft. De meidoorn kan in elke bodem geplant worden als het maar niet te nat is. In boomvorm kan hij een hoogte van ongeveer 12 meter bereiken. De bloeitijd is mei. Witter dan wit bestaat bijna niet. De meidoorn is er ook in een karmozijnrode kleur. Een meidoorn groeit als struik of wordt als boom opgeleid. Geen enkele meidoorn is giftig. De struik of boom wordt graag bezocht door bijen, wespen en vliegen. In het najaar worden de besachtige vruchten gegeten door lijsters, merels en mezen of door mensen ingemaakt.
Een snoeihaag wordt eens in de vier tot acht jaar afgezet. Hierbij wordt de haag op ongeveer één meter hoogte afgezaagd. In dit geval wordt het hout afgevoerd. Een tweede mogelijkheid is om de struik in de snoei haag op één meter deels door te zagen, vervolgens om te trekken in de lengte van de haag, waardoor deze deels door blijft groeien (vlechthaag). Daardoor heeft u op de lange termijn geen hekwerk meer nodig.

Beuk:
Beukenhagen worden al gebruikt sinds er sprake is van tuinkunst in Europa. Beukenhagen zijn en worden toegepast als achtergronddecor voor de opstelling van beelden in de tuin, om zichtlijnen letterlijk te lijnen en om de tuin die beslotenheid te geven.
De gewone beuk behoudt in de winter z’n blad in tegenstelling tot de haagbeuk (Carpinus betulus). De bladen van de gewone beuk verkleuren in de herfst naar tabaksbruin. Pas vanaf begin april vallen de bladen af. Dan ook zijn de nieuwe, bruine, spitse bladknoppen zichtbaar. De nieuwe bladen ontrollen zich in snel tempo uit de knop. In korte tijd is de haag weer getooid met groene bladen. Het voordeel van een beukenhaag is dat zowel in de zomer als de winter sprake is van een ‘gesloten’ wand.
Goed onderhouden hagen zijn strak en hebben een aaneengesloten beplanting zonder gaten en uitval. De twijgen raken de grond. Hagen die niet goed worden onderhouden, groeien uit tot een met gaten onevenredige lijnbeplanting waar in de winter dwars doorheen gekeken kan worden. Regelmatig onderhoud is dus een vereiste. Dit bestaat uit eens per jaar tot meerder keren per jaar snoeien. Opengevallen plekken worden opgevuld met nieuwe aanplant.

natuurlijke haag